SKŁADNIKI
ziemniaki*, olej słonecznikowy*. (*certyfikowany składnik ekologiczny)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W piekarniku: nagrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza (z termoobiegiem 180 stopni Celsjusza) rozłożyć ziemniaki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na środkowej półce piekarnika przez 20-25 minut. Przewrócić na drugą stronę 1 lub 2 razy podczas pieczenia.
Na patelni: rozgrzać olej na patelni, umieścić ziemniaki na patelni i smażyć ok 8-10 minut na średnim ogniu na złoty kolor, doprawić do smaku.
Nadają się również do przygotowania na grillu.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna: 478 kJ/113 kcal
Tłuszcz: 2,0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2 g
Węglowodany: 19,9 g
w tym cukry: 0,3 g
Błonnik: 3,1 g
Białko: 2,4 g
Sól: 0,01 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWANIA
Przechowywać w temperaturze - 18°C. Raz rozmrożony nie zamrażać ponownie.