SKŁADNIKI
Olej z ORZECHÓW WŁOSKICH tłoczony na zimno* (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Olej z orzechów włoskich charakteryzuje się wysoką zawartością kwasów tłuszczowych Omega-3 (kwas alfa-linolenowy) 9,2 g w 100 ml. Kwas alfa-linolenowy (ALA) pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 2 g ALA dziennie (4 ml/ 1 łyżeczka). Zrównoważony sposób żywienia oraz zdrowy tryb życia są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Olej z orzechów włoskich tłoczony na zimno nie może być podgrzewany.
Doskonale nadaje się do przygotowania sałatek i deserów.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 ml
Wartość energetyczna - 3367 kJ/819 kcal
Tłuszcz - 91 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 8,3 g
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 18 g
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 65 g
Zawiera znikome ilości węglowodanów, cukrów, białka i soli.
Kwas alfa-linolenowy (Omega-3): 9,2 g.
INFORMACJA ALERGENNA
Wyprodukowano w zakładzie, który przetwarza: ORZESZKI ZIEMNE, SEZAM, MIGDAŁY i ORZECHY LASKOWE.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w temperaturze pokojowej, chronić przed światłem. Po otwarciu przechowywać w lodówce.