SKŁADNIKI
olej z ogórecznika*. (* certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Olej ten powstał z wyselekcjonowanych, najwyższej jakości nasion ogórecznika lekarskiego pochodzących z certyfikowanych upraw ekologicznych. Dzięki naturalnemu procesowi tłoczenia na zimno olej ten zachował pełne właściwości biologiczne i odżywcze. Olej z ogórecznika jest źródłem kwasu linolowego oraz gamma-linolenowego, które są zaliczane do Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT).
SPOSÓB UŻYCIA
Należy spożywać wyłącznie na zimno w ilości 0,5-1 łyżeczki dziennie. Nie należy na nim smażyć ani go podgrzewać. Można go używać jako dodatek do sałatek, surówek, past warzywnych i twarogowych.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 ml
Wartość energetyczna: 3700 kJ/900 kcal
Tłuszcz: 100 g
w tym kwasy nasycone: 16 g
jednonienasycone: 26 g
welonienasycone: 58 g
Węglowodany: 0 g
w tym cukry: 0 g
Białko: 0 g
Sól: 0 g
kwas linolowy - 37 g
kwas gamma - linolenowy - 20 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWANIA
Przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce w temperaturze 4-10 °C. Chronić przed światłem.