SKŁADNIKI
ekologiczny olej z miąższu awokado virgin, nierafinowany.
OPIS
Nawet Majowie i Aztekowie nazywali gruszkowate awokado „leśnym masłem” ze względu na jego maślany, delikatny smak. Ekologiczny olej z awokado tłoczony na zimno Bio Planete został wyprodukowany zgodnie z wysokimi standardami ekologicznymi i jest przedmiotem sprawiedliwego handlu. Dzięki delikatnemu tłoczeniu na zimno cenne składniki odżywcze, takie jak witamina E, zostają w pełni zachowane.
Certyfikat „Fair for Life” uwzględnia standardy ekologiczne, ekonomiczne i społeczne. Zapewnia on drobnym rolnikom w Kenii dostęp do edukacji, jak również nowoczesny sprzęt roboczy, uczciwe ceny i istotnie tworzy na miejscu wartość dodaną. W ramach partnerstwa wybudowano na miejscu olejarnię certyfikowaną zgodnie ze standardem „Fair for Life”.
Olej z awokado jest tradycyjnie stosowany w kosmetyce (do pielęgnacji skóry i włosów) oraz jako środek spożywczy. Nadaje się zarówno do gotowania na parze, jak i do duszenia, można go także ostrożnie podgrzewać. Dzięki delikatnemu, maślanemu smakowi wzbogaca sałatki, sosy winegret i dipy.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 ml
Wartość energetyczna - 3404 kJ/828 kcal
Tłuszcz - 92 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 17 g
Węglowodany - 0 g
w tym cukry - 0 g
Białko - 0 g
Sól - 0 g
Witamina E - 13 mg [108 % dziennej referencyjnej wartości spożycia witaminy E (dla osoby dorosłej)]
INFORMACJA ALERGENNA
Może zawierać SEZAM, MIGDAŁY, ORZECHY WŁOSKIE, ORZECHY LASKOWE.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.