KSYLITOL 250 g (TOREBKA) - SANTINI (FINLANDIA)
XYLITOL 250 g (BAG) - SANTINI (FINLAND)
OZNACZENIA I LOGISTYKA
Kod kreskowy (EAN)
5908234462500
Masa netto (g)
250
Masa brutto (kg)
0,259
Objętość brutto (ml)
585
Jednostka miary
szt
Tworzywo op. jednostkowego
Ilość w opakowaniu zbiorczym
60 szt
Masa brutto (kg)
0,26 kg
OPIS PRODUKTU
SKŁADNIKI
100 % ksylitol (substancja słodząca)

OPIS
Ksylitol, nazywany "cukrem brzozowym" to słodzik pozyskiwany z drewna drzew liściastych, głównie z brzozy. Ksylitol jest substancją pochodzenia naturalnego używaną jako zamiennik białego cukru. Indeks glikemiczny ksylitolu jest bliski 8, co oznacza, że jest przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny, a wartość energetyczna to jedynie 240 kcal na 100 g, czyli 12 kcal na łyżeczkę (5 g). Wytwarzanie ksylitolu odbywa się bez udziału drożdży. Ksylitol nie fermentuje i nie ulega karmelizacji.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Warość energetyczna: 1000 kJ/240 kcal
Tłuszcz: 0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
Węglowodany: 99,8 g
w tym cukry: 0,2 g
w tym alkohole wielowodorotlenowe: 98,5 g
Białko: 0 g
Sól: 0,01 g

SPOSÓB UŻYCIA
- jako słodzik stołowy, gdzie jedna łyżeczka ksylitolu odpowiada około 1 łyżeczce cukru białego.
- do słodzenia potraw, deserów, napojów
- do wypieków z uwzględnieniem, że ksylitol nie jest pożywką dla drożdży oraz, że jest mocno higroskopijny i nie ulega karmelizacji.

UWAGA
Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający. Nie podawać dzieciom do 3 roku życia

ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym miejscu w temperaturze poniżej 25 stopni Celsjusza.

Dołożyliśmy wszelkich starań, aby powyższe dane były poprawne, jednak nie gwarantujemy, że publikowane informacje nie zawierają błędów, które nie mogą jednak stanowić podstawy do jakichkolwiek roszczeń.