OPIS
Miedziane naczynia już od starożytności wykorzystywano do przechowywania wody.
Zalecamy przechowywać wodę w miedzianym naczyniu przez minimum 8 godzin lub przez całą noc. Według Ajurwedy najlepiej pić 3 kubki takiej wody dziennie.
UWAGA
Miedź jest przewodnikiem ciepła, dlatego używaj miedzianych naczyń tylko do zimnej wody, aby uniknąć poparzenia. Nie używaj ich do picia innych napojów niż woda. Miedź jest pierwiastkiem, który łatwo się utlenia. W związku z tym procesem jej kolor może ulec zmianie. Naturalnym zjawiskiem jest również występowanie plam na miedzianej powierzchni. Przebarwienia wynikające z naturalnych właściwości miedzi nie mają negatywnego wpływu na wodę pitną znajdującą się w miedzianym naczyniu.
SPOSÓB CZYSZCZENIA I KONSERWACJI
Umyj miedziane naczynie letnią wodą z kroplą ekologicznego płynu do naczyń. Nie myj naczynia w zmywarce. Nie wystawiaj go na bezpośrednie działanie światła słonecznego.
Wlej do miedzianego dzbanka kroplę ekologicznego płynu do mycia naczyń lub trochę soku z limonki, sól i ciepłą wodę, płucz przez kilka minut, a następnie wstrząśnij dzbanek miedziany i przemyj go zwykłą wodą, czyszczenie szczoteczką nie jest wymagane.
Nie używaj urządzeń czyszczących/środków chemicznych, polakierowana powierzchnia ma na celu ochronę oryginalnego koloru miedzi, używaj miękkiej szmatki do wycierania kropli wody i usuwania plam z dzbanka. Z powodu procesu utleniania miedzi mogą się tworzyć plamy, które należy wyczyścić przez przecieranie miękką szmatką za pomocą delikatnego środka do czyszczenia.